Jeśli chodzi o tłuszcze - będę stosował ten wspomniany olej kokosowy, ale też rzepakowy (Omega3), czasem masło klarowane, to makaronu tak jak napisałem oliwę z oliwek. Do kanapek masła też raczej starał się będę zmieniać - napisałem akurat masło Extra, ale to się będzie zmieniać. Generalnie będę zmieniał oleje co np. parę dni, żeby tygodniowy [...]
[...] sypał łyżkę stołową do każdego posiłku... Kluczem jest umiar i różnorodność. Przed treningiem najlepiej węgle złożone+białko+niewielka ilość tłuszczy(najlepiej nasycone=Olej kokosowy,masło klarowane tłuste mięcho itp. Po treningu bezpośrednio możesz dać cukry proste+odżywka białkowa (tylko nie kazeina) Odżywkę białkową możesz dawać w celu [...]
Głodzisz i jesz najmniej sprzyjające ładnej sylwetce jedzenie. Aktualnie u ciebie pełno węglowodanów prostych z owoców zajadanych najróżniejszymi produktami mlecznymi. No i widoczne uwielbienie do produktów chudych, light (czyli przetworzonych). Zamiast łykać thermo speed extreme musisz dokręcić dietę. Przede wszystkim jeść więcej, bo z tego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Dziękuje bardzo za wskazówki :) co do oleju maialm chwilowe braki,ale juz zaopatrzyłam sie w olej kokosowy :) ilosc ryzu jest niewielka,poniewaz podbijam węgle bruaczkami :)
Wrzuć proszę zdjęcie do wglądu. TO białko możesz delikatnie podbić do 160g, by tego mięsa/ jaj / ryb było coś na talerzu, bo większość białka, to z węgli / orzechów wpadnie. W każdym posiłku powinno być minimum 20-25g białka. Po treningu dobrze byłoby chociażby banana ;-) Wrzucaj też tłustsze ryby, brakuje warzyw ten kawałek ogóreczka i brokułka, [...]
Olej kokosowy jest tłuszczem stabilnie termicznym bowiem unikaj agresywnego, długotrwałego smażenia. Podczas tego rodzaju obróbki termicznej zawsze powstaną pewne ilości związków szkodliwych, ale można to ograniczyć. Możesz również gotować na parze, w wodzie, dusić, piec. Problemy trawienne mogą mieć charakter wielokierunkowy. Wstaw pełną ankietę [...]
@góra-forte W mojej diecie też jest sporo oliwy z oliwek. Ale należy pamiętać, żeby te jednonienasycone aż zanadto nie przeważały. Nasycone są cholernie ważne dla zdrowia, czego wiele osób nie wie. A nasyconych w oliwie jest tyle, co kot napłakał. Olej kokosowy, masło, śmietana, tłuste sery, etc. służą pomocą.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wiem jak dobierać proporcjonalnie ilość składników itp. i przeglądałem dział kuchnia i przepisy jednak o coś innego mi chodzi. Chodzi mi oto, żebyście mi pomogli i podali do podanych przez mnie posiłków jakich produktów używać i mile widziane jeszcze jakieś proste potrawy. Śniadanie: Ja jem głównie płatki owsiane z rodzynkami i bananem. Jakie [...]
Sylwetka bardzo fajna. Ale białko mimo wszystko bym obniżyła te 2g-2,2 spokojnie Ci wystarczą max 190g bym ustawiła, tłuszcze około 1-1,5g na kg mc. Ale sądze, że ten rozkład na początek (z uwzględnieniem zmiany białka np. na rzecz fatu) możesz zostawić. Na kolację spokojnie wrzuć węglowodany przyczyniają się do lepszej regeneracji i jakości snu. [...]
"po drugie jem do tego jeszcze witaminy oraz minerały w formie tabletek oraz BCAA więc niedobory likwiduję, a warzyw jem różnych około 400-600g." Zauważyłem ten fragment, ale jesteś w dużym błędzie sądząc, że likwidujesz wszystkie niedobory spożywając kapsułkę multiwitaminy i 400-600 g warzyw. Poza tym możesz zadać sobie proste pytanie, czy nadal [...]
kolego wojo a po co mam wrzucac zrzut diety z calego dnia jesli nie mam z tym problemu? mam problem z konkretnym posilkiem o konkretnej porze na redukcji mam wrzucac wegle do koktajlu przedtreningowego? tymbardziej na dalekim etapie (blizej konca jak dalej)? obecnie wegle staram sie unikac przez tydzien, w weekend male ladowania. oficjalnie [...]
tluszcze nasycone są w przypadku diet wysokowęglowodanowych niezdrowe, natomiast w tych o niskiej ilości ww, są mniej szkodliwe niż tłuszcze powszechnie uwazane za "zdrowe"- roślinne %-). same w sobie nasycone nie są szkodliwe poza transami. tylko ich łącznie z ww jest "nie teges" :-D ja na codzien jestem na zywieniu z węglami pochodzącymi jedynie [...]
Ogólnie mocno aktualny i dyskusyjny temat jeśli chodzi o wybór tłuszczu do smażenia. Jak zostało wspomniane, oliwa z oliwek extra virgin z dobrego źródła, olej kokosowy. Jeśli ktoś ma dostęp do sprawdzonego rzepakowego to też będzie git, ale rozmawiając o powszechnie dostępnych kujawskich itp. - to sam sposób ich przechowywania, opakowania [...]
http://www.alleceny.pl/static/images/Aleceny_Model_Promotion_Table/big/chleb-7-ziaren_842c79c0b58fcce745dc79359471f1f7.jpg ktory z tych dwoch jest lepszy z biedry? Olej kokosowy rafinowany 100% (biedra) najlepszy do smazenia? Majonez (winiary) straszne zło?